Menjelang Aidilfitri 2014 yang lalu, kita dikejutkan dengan harga bunga kantan yang mahal sehingga mencecah RM9 sekuntum! Dalam teringin nak makan laksa tu kupendam jua dek kerana mahalnya bunga kantan tu.
Minggu lepas kami jalan-jalan di TLC 1 Shamelin , tak payah lagi pergi Bangsar tau!
Harga sayur dan buah-buahan sangatlah murah! Lagi murah berbanding pasar borong atau NSK!
Segar pun segar!
Tiba-tiba encik Suami kata, "tu bunga kantan, singgit je sekuntum"
What????
Terus la amik 2 kuntum. Encik Suami tanya nak buat apa, saya jawab "kerabu ajelah".
Dibalasnya balik, "Hmm...Ingatkan nak buat laksa"
Ok.
Mendalam maksud tu.
Maka, dirajinkan juga buat laksa walaupun sibuk nak catch up blog entri minggu ni.
Dipersembahkan Laksa paling cepat, paling mudah, paling sedap sehingga menjilat mangkuk!
(Encik Suami puji sedap tau!)
LAKSA IKAN SARDIN
1 Tin Besar Sardin Tin - buang sos dan blend ikan
5 biji Bawang Besar - dikisar
10 tangkai Cili Kering - dikisar
*(saya guna 1 sudu besar Cili Giling)
3 Keping Asam Keping
4 tangkai daun kesum - optional
1 kuntum bunga kantan - optional
Rebus bahan di atas sehingga empuk.
Perisakan dengan garam.
Timun dipotong halus
Bawang besar dihiris
Bunga Kantan dihiris bunganya
Salad dihiris
Nenas dipotong kecil
Laksa kering direbus hingga empuk
Minggu lepas kami jalan-jalan di TLC 1 Shamelin , tak payah lagi pergi Bangsar tau!
Harga sayur dan buah-buahan sangatlah murah! Lagi murah berbanding pasar borong atau NSK!
Segar pun segar!
Tiba-tiba encik Suami kata, "tu bunga kantan, singgit je sekuntum"
What????
Terus la amik 2 kuntum. Encik Suami tanya nak buat apa, saya jawab "kerabu ajelah".
Dibalasnya balik, "Hmm...Ingatkan nak buat laksa"
Ok.
Mendalam maksud tu.
Maka, dirajinkan juga buat laksa walaupun sibuk nak catch up blog entri minggu ni.
Dipersembahkan Laksa paling cepat, paling mudah, paling sedap sehingga menjilat mangkuk!
(Encik Suami puji sedap tau!)
LAKSA IKAN SARDIN
Bahan-bahan kuah
1 Tin Besar Sardin Tin - buang sos dan blend ikan
5 biji Bawang Besar - dikisar
10 tangkai Cili Kering - dikisar
*(saya guna 1 sudu besar Cili Giling)
3 Keping Asam Keping
4 tangkai daun kesum - optional
1 kuntum bunga kantan - optional
Cara-caranya
Rebus bahan di atas sehingga empuk.
Perisakan dengan garam.
Bahan-bahan lain
Telur rebus dipotong duaTimun dipotong halus
Bawang besar dihiris
Bunga Kantan dihiris bunganya
Salad dihiris
Nenas dipotong kecil
Laksa kering direbus hingga empuk
0 comments:
Post a Comment