Nasihat untuk ibu menyusu dan mengandung ketika puasa

Sebenarnya sama saja nasihat saya untuk ibu yang dalam keadaan mengandung dan menyusu. Seperti yang saya tulis sebelum ini, perlu awasi tanda-tanda hypoglycaemia dan juga dehydration.
Antaranya pitam, berpeluh sejuk, badan rasa lemah dan tak bermaya semasa berpuasa.

Dalam keadaan ini berbukalah, anda tidak diwajibkan berpuasa dan jika berpuasa anda kena nilai kemampuan diri dan berbuka sebelum mudharat .

Tentang pemakanan pula, ibu yang menyusu dan mengandung perlu beri perhatian yang lebih tentang mutu makanan berbuka dan bersahur .

Antara yang mustahak adalah 

1. Air, minum air kerap sepanjang malam. Air perlu bersih dan bertapis, bukan air masak, bukan air RO, bukan air mineral yang dibeli ( plastiknya ada toksin) 

2. Ambil snek yang padat energy seperti nuts : gajus, pistachio, sunflower seeds, pumpkin seeds, almonds etc . Snek ini boleh makan lepas berbuka , sehingga sejam sebelum tidur dan lepas sahur sebelum imsak 
3. Bersahur paling lewat yang boleh, makan makanan seperti saya sebutkan 

4. Tambah dengan protein drink yang baik dan tanpa kimia. Baca betul-betul label protein drink yang nak dibeli, pastikan tidak ada kimia atau bahan tambahan yang bahaya untuk kandungan atau anak menyusu. Awas ada herba yang juga tidak baik dimakan ibu mengandung dan menyusu dan ada produk dalam pasaran yang ada herba untuk kuruskan badan. Pengedar tidak bertanggung jawab mengesyurkan untuk ibu mengandung /menyusu. Awas pemanis tiruan dalam minuman ! 

Minuman yang banyak asid amino termasuk bone broth, marine collagen dan gam arab. 
Boleh juga tambahkan makanan seperti kurma buah  dan gum arabic sebab makanan ini senang hazam ada serat dan tinggu nilai nutrisi . 

Makanan yang nutrisinya padat . Chlorella adalah makanan yang padat nutrisi dan membantu heavy metal detox . Saya tidak sebut spirulina sebab ia mengandungi neurostimulant yang mungkin tidak sesuai semasa mengandung walaupun ia padat nutrisi juga.

5. Elak makanan segera, makanan tiruan dan makanan dalam tin. Bika kita berpuasa bahan toksik dari makanan berproses lebih mudah masuk kedalam air susu ibu. 

6. Amalkan scrubbing kulit, pastikan lawas buang air besar dan senaman ringan waktu petang untuk keluarkan peluh ( detox juga ) 

7. Optimakan kesihatan usus dengan probiotic dan prebiotic serta enzyme, antara makanan tadisi kita yang ada enzyme adalah tempoyak dan tempe mentah! Rajinlah makan dengan ulaman ! 

8. Kobis, pudina dan terlalu banyak herbs boleh kurangkan susu. Begitu juga ada yang dapati Chia seeds kurangkan susu sedangkan halba dan ulam ulaman banyakkan susu. 

Ada yang risaukan kesan detox akan jejas anak yang di susukan . Saya berpendapat ini tidak perlu dirisaukan jika ibu mengambil berat untuk memastikan nutrisinya cukup dan ibu mengambil langkah mengoptimakan organ detoxnya seperti scrubbing kulit, ginjal ( kidney) dan usus ( berak kena lawas , tak lawas perlu lawaskan ) , keluarkan peluh.


Saya minum guna air yang ditapis dengan mobile water filter GetClean. Harga sangat affordable, tak sampai RM400. Boleh bawa ke mana sahaja.
*yang nak beli tapi ada kekangan kewangan, do let me know ya.

Selain minum air bertapis, saya minum ESP (protein drink nonGMO) dan juga Performance Drink, memberi tenaga berpanjangan dan elak terhidrat.

Detox di bulan Ramadhan setakat ini tak memberi kesan buruk kepada saya sepanjang menyusukan anak-anak, cuma pilihan set detoks tu yang paling penting.


Any enquiry regarding detox set during Ramadhan are most welcomed.


Boleh whatsapp je saya utk further consultation ya.

CONVERSATION

0 comments: