Bila demam atau selsema menyerang, antara makanan yang selalu saya
sediakan untuk kurangkan rasa sakit tersebut ialah SUP KAKI AYAM.
Sup kaki ayam ini dipercayai dapat memanaskan badan di samping meningkatkan selera pesakit.
Bawang putih
Halia
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Buah Pelaga
Lada Hitam
Daun saderi
Daun sup
Lobak Merah
Kaki Ayam
Air
Garam (saya masukkan akhir sekali selepas keluarkan bahagian anak)
2. Masukkan bahan-bahan lain dan rebus hingga empuk.
3. Taburkan bawang goreng dan daun sup sebagai hiasan.
*kebiasaannya saya memasak menggunakan pressure cooker. Lebih jimat, mudah dan cepat!
Banyak kelebihan sup kaki ayam atau yang menggunakan tulang, boleh baca lebih lanjut artikel tersebut di sini:
http://articles.mercola.com/ sites/articles/archive/2013/12/ 16/bone-broth-benefits.aspx
Sup kaki ayam ini dipercayai dapat memanaskan badan di samping meningkatkan selera pesakit.
SUP KAKI AYAM
Bahan-bahannya
Bahan kisar
Bawang besarBawang putih
Halia
Rempah
Kayu manisBunga Lawang
Bunga Cengkih
Buah Pelaga
Lada Hitam
Daun saderi
Daun sup
Lobak Merah
Kaki Ayam
Air
Garam (saya masukkan akhir sekali selepas keluarkan bahagian anak)
Cara-caranya
Kaedah 1 (tanpa tumis)
Rebus semua di dalam pressure cooker dengan anggaran masa 15-20 minit.Kaedah 2 (menumis)
1. Tumis bahan kisar dan rempah sehingga naik aromanya.2. Masukkan bahan-bahan lain dan rebus hingga empuk.
3. Taburkan bawang goreng dan daun sup sebagai hiasan.
*kebiasaannya saya memasak menggunakan pressure cooker. Lebih jimat, mudah dan cepat!
Banyak kelebihan sup kaki ayam atau yang menggunakan tulang, boleh baca lebih lanjut artikel tersebut di sini:
http://articles.mercola.com/
0 comments:
Post a Comment