RESIPI RENDANG PEDAS DAGING NEGERI PERAK

Raya tahun ni Mama mungkin di Scotland, nak lawat Kak Amy sekeluarga di sana. Kalau raya dulu-dulu, saya dah plan dengan Kak Amy, dia buat rendang dendeng, saya buat rendang pedas, nanti kita switch. Yeah, tak payah masak banyak-banyak jenis!

Resipi rendang dendeng ikut yang mama ajar dan yang kami buat sejak kecil.

Kali ni nak buat rendang pedas daging negeri Perak, yang hiris ye, bukan yang blend!
Kalau arwah pah ada, mesti kitorang dah kumpul kat dapur rumah kualer (Kuala Kangsar)buat mende ni...sob sob...

Anyway, resipi rendang pedas campak-campak seperti di bawah.

kredit pic : aziejaya.blogspot.com

Resipi Rendang Pedas Daging Negeri Perak

Bahan-bahan

2kg daging - potong kiub kecik-kecik

(hiris halus, bahan-bahan boleh ditambah atau dikurang mengikut citarasa)
halia sebesar 2 ibu jari
serai 5 batang
daun kunyit 5 helai
bawang merah 15 biji
bawang putih 10 ulas
cili boh
santan atau susu cair
kerisik 2 sudu

(yang ni masuk last)
garam
gula
asam keping

perap dan masuk semua dalam kuali
masak semua sekali dan rasa (bulan puasa jangan makan dulu eh!)

dan boleh makan!

gambor takde eh? hmm, baru nak buat satgi :)

CONVERSATION

0 comments: