Suplemen Yang Tidak Boleh Diambil Oleh Wanita HamilApabila seorang wanita itu disahkan hamil, adalah perlu bagi wanita tersebut mengamalkan pemakanan seimbang agar mendapat nutrien yang mencukupi bagi kedua-dua bakal ibu dan janin tersebut. Pemakanan seimbang boleh diperolehi dari makanan berbentuk fizikal mahupun pengambilan suplemen yang sepatutnya. Bagaimanapun, dengan keadaan pemakanan harian kita, kadangkala jumlah nutrien yang diperolehi tidak dapat memenuhi keperluan harian kita. Maka, adalah digalakkan ibu-ibu hamil untuk mendapatkan suplemen bagi menampung keperluan tersebut.


VITAMIN YANG PERLU DIAMBIL SERTA KEPENTINGANNYAAntara suplemen yang disarankan kepada ibu-ibu hamil adalah seperti berikut:

Protein untuk bina sel. Sel terbina dari protein. Tanpa protein, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.
Cadangan produk : ESP

Multivitamin yang lengkap dengan zat besi demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.
Cadangan produk : Vita-Lea

B-Complex yang lengkap dengan folic acid penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.
Cadangan produk : B-Complex

Vitamin C untuk pembentukan kolagen dan membantu meningkatkan sistem antibodi.
Cadangan produk : Sustained Release Vitamin C

Kalsium diperlukan untuk pembinaan sel darah merah serta tulang bayi. (Dapatkan kalsium yang mengandungi Vitamin D dan Magnesium bagi memudahkan penyerapan kalsium)
Cadangan produk : OsteMatrix

Omega dapat membantu pembentukan sel otak. Pengambilan hanya dibenarkan selepas bulan ke-4 kehamilan (trimester ke-2).
Cadangan produk : OmegaGuard

AWAS! Terdapat VITAMIN YANG TIDAK DISARANKAN untuk wanita ketika hamil!

VITAMIN YANG TIDAK DISARANKAN UNTUK WANITA HAMIL


Vitamin E
Alfalfa
GLA
Vivix
Cinch
CarotoMax
*kecuali atas saranan doktor sendiri.

Suplemen yang tinggi antioksidan tidak digalakkan ambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi.

Bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini, seharusnya hentikan pengambilan vitamin di atas sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

Oleh itu, sebelum anda membeli apa jua suplemen, pastikan konsultasi diberikan agar pengambilan vitamin memberi kesan kesihatan yang optimum.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Berminat?

Hubungi saya seperti berikut untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Linda Ismail
0129401604


CONVERSATION

0 comments: