Tips Elak Anak Jaundis / Demam Kuning

Akhir-akhir ni, memang terlalu ramai bayi yang dilahirkan akan mengalami jaundis atau demam kuning.

Suami dan mama saya pun pelik dan tanya juga kenapa zaman dulu-dulu tak ramai yang kena macam ni.

Dengan Shaklee, InsyaAllah set di bawah akan membantu mengurangkan jaundis untuk ibu-ibu yang baru bersalin dan menyusukan anak mereka sepenuhnya. Alhamdulillah, anak-anak saya terhindar dari sakit ini dan mudah-mudahan dilindungi Allah selalu.


Nota:

Set bersalin Shaklee terdiri daripada produk berikut:
ESP + Vitalea + B Complex + Ostematrix


Siapa nak cuba set bersalin ni, bolehlah hubungi saya ya!
 

Berikut adalah antara himpunan artikel yang saya baca dan fahamkan dan dikongsi untuk pembaca semua.

Apakah penyakit kuning dan bagaimana ia berlaku?Penyakit kuning, atau jaundis, sebenarnya bukan satu penyakit. Ia berlaku akibat sel darah merah yang pecah. Lebih banyak sel darah merah yang pecah, lebih tinggi kadar jaundis. Bayi terbabit mempunyai najis berwarna kuning dan air kencing jernih.

Terdapat beberapa keadaan di mana sel darah merah pecah pada kadar lebih tinggi seperti:

 • Pendarahan di bawah kulit kepala iaitu 'subaponeurotic haemorrhage'
 • Darah bayi yang pekat. Ini biasanya berlaku pada bayi dilahirkan ibu yang mengalami masalah
 • Kencing manis
 • Jangkitan kuman
 • Jenis darah yang berbeza antara ibu dan anak. Biasanya risiko lebih tinggi sekiranya salah seorang mempunyai darah jenis O.


  Dalam keadaan sebegini, jaundis mungkin bermula dalam 24 jam pertama selepas lahir dan tahapnya mungkin melebihi 340 micromol atau liter


  Mengenali Jaundis

  Bayi jaundis boleh dikenali dengan warna kulitnya yang kuning. Ia biasanya bermula dari muka dan turun ke perut dan kemudiannya ke kaki. Untuk mengenal pasti sama ada bayi anda mengalami jaundis, tekan pada kulitnya untuk beberapa saat dan kemudian lepaskan. Sekiranya jaundis, kulit di bahagian yang ditekan akan kelihatan kuning.

  Sekiranya jaundis itu fisiologikal atau berpunca daripada salah satu sebab di atas, air kencing jadi jernih manakala najis pula kuning.


  Rawatan Jaundis

  Doktor biasanya akan mengambil darah untuk mengenal pasti tahap dan jenis jaundis. Sekiranya perlu, bayi akan diletak di bawah lampu fototerapi. Ini akan membantu mengurangkan tahap jaundis. Ketika menjalani rawatan fototerapi, baju dan seluar akan ditanggalkan dan mata akan ditutup dengan cermin mata khas untuk mengelakkan kerosakan pada retina. Bayi juga perlu diberi susu dengan lebih kerap dan banyak untuk mengelakkan daripada dehidrasi.

  Sekiranya tahap jaundis terlalu tinggi, doktor mungkin perlu melakukan pertukaran darah.


  Rawatan tradisional?

  Rawatan menggunakan susu kambing atau ubat mandian tidak mempunyai bukti saintifik mengenai keberkesanannya, manakala menjemur pula kurang efektif kerana ia bergantung pada cuaca. Pendedahan pada matahari terlalu lama boleh menyebabkan kulit menggelupas. Pendedahan pada cahaya matahari juga akan membuatkan kulit menjadi gelap. Kuning tidak kelihatan tapi tidak bermakna ia tidak ada lagi.


  Risiko tahap kuning yang tinggi

  Tahap kuning yang tinggi boleh menyebabkan kecacatan pendengaran serta 'choreoathetoid cerebral palsy' akibat dari bilirubin (bahan yang menyebabkan kuning) melekat pada bahagian otak.


  Sekiranya jaundis berpanjangan?

  Jaundis fisiologikal biasanya hilang pada hari ke-10 untuk bayi yang dilahirkan cukup bulan. Sekiranya berpanjangan, beberapa perkara perlu diteliti seperti adakah warna najis dan air kencing normal?

  Sekiranya warna najis pucat dan warna air kencing gelap, ia menandakan masalah pada hati atau salur hempedu. Kanak-kanak yang menyusu badan sepenuhnya mungkin mengalami jaundis lebih lama. Bagaimanapun, warna najis dan air kencing tetap normal dan jaundis tidak tinggi. Jaundis yang disebabkan susu ibu tidak membahayakan bayi.

  Sekiranya doktor mengesyaki bayi mempunyai masalah hati atau salur hempedu, bayi akan dihantar untuk pemeriksaan ultrasound. Ini mungkin diikuti dengan pemeriksaan lain untuk mengenal pasti punca kuning. Masalah seperti biliary atresia dan choledochal cyst di mana hati dan salur hempedu tersumbat, memerlukan pembedahan sebelum keadaan jadi lebih teruk.
 • CONVERSATION

  0 comments: